Babka lancetowata

(Plantago lanceolata L.)
Rodzina: babkowate – Plantaginaceae
Babka lancetowata
Nazwy ludowe i zwyczajowe
Babka wąskolistna, babka koniczynowa, języczki polne, żywiec, bapka, biczki, barankowy język, języczek, skołojrza.
Opis
Jest to roślina wieloletnia, wyrastająca na
wysokość 5-50 cm, o liściach ogonkowych
lancetowatych lub równowąsko lancetowa
tych o unerwieniu równoległym, zebranych
w przyziemne rozetki. Z rozetki liściowej wyra
sta kilka bezlistnych, dłuższych od liści pędów
(10-15 cm wysokości) zakończonych krótkim,
cylindrycznym, kłosokształtnym kwiatosta
nem o drobnych, brunatnych kwiatach.
Kwitnie
od maja do sierpnia. Owocem jest torebka zawierająca dwa
lśniące nasiona, które zachowują żywotność do pięciu lat.
Babka rozmnaża się z nasion, które kiełkują wiosną oraz
wegetatywnie z fragmentów kłączy.
Gatunek podobny
Babka średnia - Plantago media L.
Występowanie
Pospolicie rośnie w Europie, Ameryce Północnej i Azji. W Polsce występuje na łąkach, pastwiskach, miedzach i trawnikach, zrębach leśnych, torowiskach kolejowych. Za chwaszcza koniczyny i lucerny. Spotykana jest na różnych glebach (przesuszone torfowe i mułowo-torfowe, mady, gleby płowe).
Pozyskiwanie surowca
Surowcem są liście, które pozyskuje się ze stanowisk na
turalnych lub z upraw.
Nasiona w ilości 2 kg na ha wy
siewa się pod koniec marca na głębokość 0,5–1 cm.
W pierwszym roku przeprowadza się zbiór liści jeden raz,
a w drugim dwukrotnie, z ogonkiem lub bez (lepiej wysy
chają).
Należy je suszyć w cieniu i na przewiewie rozłożo
ne w cienkiej warstwie lub w suszarni w temperaturze do
40oC. Surowiec powinien zachować naturalną barwę. Jest bez zapachu i ma smak gorzkawy. Plon liści z 1 ha wynosi
około 0,8-2 t.
Ze stanowisk naturalnych liście można zbie
rać od maja do sierpnia.
Przepisy
Liście babki smażone w cieście
Ubić 2 jaja, 3 łyżki mąki, sól, 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę wody, około 20 sztuk liści babki oprószyć mąką i maczać w cieście. Należy smażyć je szybko na rozgrzanym oleju, a po odsączeniu posypać cukrem pudrem.
Napar
1 łyżkę ziół na szklankę wrzącej wody, parzyć 15 min., pić 2-4
razy dziennie po ½
szklanki.
Można też
stosować do płukania
gardła, okładów
i przemywań.
Rozcieńczonym pół na
pół wodą naparem
można przemywać
oczy w zapaleniu
powiek lub spojówek.