Babka lancetowata

Plantago lanceolata

(Plantago lanceolata L.)
Rodzina: babkowate – Plantaginaceae Babka lancetowata

Nazwy ludowe i zwyczajowe

Babka wąskolistna, babka koniczynowa, języczki polne, żywiec, bapka, biczki, barankowy język, języczek, skołojrza.

Opis

Jest to roślina wieloletnia, wyrastająca na wysokość 5-50 cm, o liściach ogonkowych lancetowatych lub równowąsko lancetowa tych o unerwieniu równoległym, zebranych w przyziemne rozetki. Z rozetki liściowej wyra sta kilka bezlistnych, dłuższych od liści pędów (10-15 cm wysokości) zakończonych krótkim, cylindrycznym, kłosokształtnym kwiatosta nem o drobnych, brunatnych kwiatach.
Kwitnie od maja do sierpnia. Owocem jest torebka zawierająca dwa lśniące nasiona, które zachowują żywotność do pięciu lat.
Babka rozmnaża się z nasion, które kiełkują wiosną oraz wegetatywnie z fragmentów kłączy.

Gatunek podobny

Babka średnia - Plantago media L.

Występowanie

Pospolicie rośnie w Europie, Ameryce Północnej i Azji. W Polsce występuje na łąkach, pastwiskach, miedzach i trawnikach, zrębach leśnych, torowiskach kolejowych. Za chwaszcza koniczyny i lucerny. Spotykana jest na różnych glebach (przesuszone torfowe i mułowo-torfowe, mady, gleby płowe).

Pozyskiwanie surowca

Surowcem są liście, które pozyskuje się ze stanowisk na turalnych lub z upraw.
Nasiona w ilości 2 kg na ha wy siewa się pod koniec marca na głębokość 0,5–1 cm. W pierwszym roku przeprowadza się zbiór liści jeden raz, a w drugim dwukrotnie, z ogonkiem lub bez (lepiej wysy chają).
Należy je suszyć w cieniu i na przewiewie rozłożo ne w cienkiej warstwie lub w suszarni w temperaturze do 40oC. Surowiec powinien zachować naturalną barwę. Jest bez zapachu i ma smak gorzkawy. Plon liści z 1 ha wynosi około 0,8-2 t.
Ze stanowisk naturalnych liście można zbie rać od maja do sierpnia.

Przepisy

Liście babki smażone w cieście

Ubić 2 jaja, 3 łyżki mąki, sól, 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę wody, około 20 sztuk liści babki oprószyć mąką i maczać w cieście. Należy smażyć je szybko na rozgrzanym oleju, a po odsączeniu posypać cukrem pudrem.

Napar

1 łyżkę ziół na szklankę wrzącej wody, parzyć 15 min., pić 2-4 razy dziennie po ½ szklanki.
Można też stosować do płukania gardła, okładów i przemywań.
Rozcieńczonym pół na pół wodą naparem można przemywać oczy w zapaleniu powiek lub spojówek.